Jedzenie jest sztuką. Włosi dodali do tego sztukę prostoty. Kilka składników wystarczy by zadziała się magia! Jest tylko jeden warunek- te składniki muszą być najlepszej jakości.
Do dzisiejszego artykułu zaprosiłam Laurę i Alessandro z bloga italianissimo. Opowiedzą Ci o jednym z najważniejszych elementów włoskiej kuchni jakim jest oliwa (olio d’oliva)!
Milena z 🧳
Jak wyglądają zbiory oliwek na Sycylii, czy jest to trudne zajęcie? Kiedy zbiera się oliwki we Włoszech?
Jakiego sprzętu używa się do zbierania oliwek? Jak powstaje oliwa – nieodłączny element włoskiej kuchni?
Z jakich oliwek powstaje najlepsza oliwa? Jak przechowywać oliwę aby na długo zatrzymała swój cudowny smak i aromat?
I co tak naprawdę oznacza oliwa extra vergine ( lub jak podają niektóre sklepy w Polsce oliwa z oliwek extra virgin 🤣)?
Tego wszystkiego dowiesz się już za chwilę!
Il cibo- największa miłość każdego Włocha
Jeśli interesujesz się kulturą, życiem i kuchnią Sycylii, był.ś na niej i zdążył.ś poznać sycylijską codzienność to na pewno wiesz, że dla Sycylijczyków, jak i wszystkich Włochów jedzenie i jego jakość są jedną z najważniejszych rzeczy w życiu.
Sycylijczycy każdy posiłek traktują jak ucztę, którą lubią delektować się do późnych godzin wieczornych.
Wiele z nich posiada swoje pola uprawne, sady, gaje oliwne czy winnice, aby przez cały rok mieć dostęp do świeżych i zdrowych owoców, zbóż, soczewicy, pomidorów i innych warzyw uprawnych.
A teraz przybliżymy Ci sycylijską pasję i nasze podejście do zdrowego jedzenia.
W tym celu przenosimy się do naszego rodzinnego gaju oliwnego na wsi położonej w środku wyspy u podnóży gór, gdzie właśnie zakończyliśmy zbiór oliwek w tym sezonie.
Oliwa- nieodłączny element włoskiej kuchni.
Zacznijmy od początku! 😉
Zbieranie oliwek to coroczne zajęcie Sycylijczyków, które rozpoczyna się przy końcu października i trwa do końca grudnia.
Czas zbioru zależy od klimatu, rodzaju oliwek oraz tego, do czego chcemy je wykorzystać.
Owoce oliwek zmieniają swój kolor w procesie dojrzewania od zielonego poprzez fioletowy i na końcu czarny w zależności od ich rodzaju.
My zbieramy je dokładnie na początku listopada, kiedy są jeszcze zielone i nie do końca dojrzałe, ponieważ to właśnie z takich oliwek powstaje najlepsza, aromatyczna oliwa. W naszym rodzinnym gaju oliwnym rośnie około 200 drzew, tak więc co roku mamy pełne ręce roboty!
Jak się zbiera oliwki?
Zbiory odbywają się ręcznie i mechanicznie.
Tam, gdzie możemy dotrzeć rękoma zbieramy je ręcznie lub z pomocą plastikowego grzebienia przypominającego małe grabki, wyczesujemy gałęzie drzew.
Zaś oliwki, które rosną wyżej zbieramy mechanicznie z pomocą elektrycznego urządzenia abbacchiatore (wł), które zrzuca owoce na znajdujące się pod drzewami sieci.
Istnieje też trzeci sposób, mianowicie czekanie aż oliwki same zaczną spadać z drzew do rozciągniętych sieci.
Po zebraniu owoce przechowujemy w specjalnych skrzyniach, gdzie mają stały dopływ powietrza. A potem je przenosimy do Frantoio (z języka włoskiego) lub Trappitu (po sycylijsku) czyli miejsce, w którym tłoczy się oliwę z oliwek.
Olio d’oliva extra vergine- czyli co?
Niedługo po zerwaniu owoców, trzeba je poddać procesowi wyciskania, aby otrzymać oliwę extra vergine.
Oliwa extra vergine jest uzyskana z wyciśnięcia soku ze świeżego owocu w sposób wyłącznie mechaniczny, niepodlegająca żadnym procesom chemicznym. Dzięki temu uzyskujemy najzdrowszą oliwę z pierwszego tłoczenia.
Jak wygląda proces tłoczenia?
W pierwszej kolejności proces rozpoczyna się od oddzielenia oliwek od liści. Owoce trafiają do mycia, a później do mielarki, która mieli wszystko; pestki, skórę i miąższ. Powstała z tego pasta trafia do maszyny oddzielającej płyny od pasty.
Płyny trafiają do wirówki, która następnie oddziela wodę od oliwy.
I tak oto otrzymujemy świeżą oliwę, która na początku ma intensywny zielony kolor.
Oliwa tłoczona jest na zimno, aby nie zmieniła swoich najcenniejszych właściwości. Dzięki temu otrzymujemy oliwę najwyższej jakości. Później przewozimy oliwę w 20 litrowych baniakach, po czym przelewamy do szklanych ciemnych butelek. Dzięki temu oliwa nie będzie narażona na bezpośrednie światło i zachowa swój aromat i smak na dłużej.
W tym roku pogoda w listopadzie nam dopisała, termometry wskazywały 26 stopni. Kilkutygodniowa praca łączyła przyjemne z pożytecznym i dostarczyła nam i naszej rodzinie zapas oliwy na cały rok! W tym roku udało nam się zebrać około 2 tony oliwek, co dało nam ponad 600 litrów oliwy.
Chcesz wiedzieć jak smakuje domowa prawdziwie sycylijska oliwa z oliwek?
Chętnie dzielimy się nią z innymi. 😀
Nasza rodzina od lat sprzedaje własne wybory, a od jakiegoś czasu działamy też w Polsce. Jeśli chcesz spróbować naszej biologicznej oliwy zachęcamy do kontaktu w wiadomości prywatnej na Instagramie. 🙂
Teraz wiesz już wszystko! Jak przebiega proces tworzenia oliwy od zbierania oliwek po jej tłoczenie i pakowanie do butelek.
Jak myślisz czy to jest ciężka praca? A może miał.ś okazję uczestniczyć w zbiorach oliwek we Włoszech lub w innym kraju? Koniecznie podziel się tym z nami w komentarzach pod tym wpisem!
A po więcej o życiu w Południowych Włoszech i włoskości w codzienności zapraszamy Cię na nasz profil na Instagramie i na bloga.
L&A.
Tego lata miałam okazję spróbować niektórych wyrobów z rodzinnego gospodarstwa Laury i Alessandro.
Domowe czerwone wino, chleb pieczony przez mamę Alessandro, sałatka ze składników prosto z ogródka polana właśnie tą słynną oliwą!! 💚 Teraz zaczęłam się zastanawiać czy mięso na grilla też było ich domowe. 🤔Daj mi znać w komentarzu jak Ci się podobał ten gościnny artykuł, a może Laura i Alessandro zechcą zdradzić nam więcej sekretów z życia sycylijskiej wioski. 🥰
Milena z 🧳
A jeśli zastanawiasz się czy jest sens wyjeżdżać zimą na Sycylię czy lepiej czekać do lata koniecznie przeczytaj ten wpis.
Ciaooooo!!!